Ovoce a zelenina podle ročních období


České ovoce zákazníci obvykle výrazně preferují před zahraničním. Není to jen kvůli pocitu vlastenectví, české plody dozrávají přirozeně, v přírodě na slunci, na polích, v sadech, případně ve sklenících. Na rozdíl od zahraničního dovozu z gigantických hal, kde se plody sprejují nejrůznější chemií, aby dozrávaly rychleji, byly větší, zářivější, chutnější, nadýchanější a hlavně aby bez úhony vydržely cestu letadlem, lodí, kamionem, což samozřejmě nikdo nechce. S českými plodinami ale je potíž – nejsou totiž k dostání celoročně. Kdy se vypravit pro jaký druh a jaké jsou nejúrodnější období?
zelené papriky
Jaro
Českému jaru, stejně jako zimě, vládne zejména kořenová zelenina. Mimo ni ji na jaře můžete dopřát kapustu a zelí (i čínské). Z českého ovoce seženete skladované zimní jablka a hrušky, ovšem podnebí, které na jaře vládne našim krajům, nedovoluje pěstování ničeho dalšího. Ostatní druhy tedy budou pravděpodobně z dovozu, což se logicky odrazí na ceně.
paprika, cibule a žampiony
Léto
Léto a podzim jsou české nejúrodnější období, což je vidět na množství druhů domácího ovoce a zeleniny, které je k dostání v obchodech a na trzích. Z klasických druhů zeleniny seženete brokolice, celer, cibule, česnek, fazole, a hrách. Chřest, který je k dostání pouze pár měsíců v roce, se rozhodně vyplatí koupit na začátku léta, nejvíce v květnu. Další druhy bývají téměř celoroční, patří mezi ne kapusta, kedlubny, květák a mrkev. Sezónní jsou ovšem okurky, papriky, rajčata a salát. České ovoce dozrává spíš v pozdním létě, ovšem už od začátku se můžete těšit na angrešty, broskve, jahody, švestky a višně.
červené hrozny
Podzim
Sklízení letního ovoce pokračuje i do podzimu, proto se ke všem jmenovaným druhům zeleniny přidává už pouze další ovoce, které má svůj čas až v pozdějších měsících. Patří mezi ně broskve, melouny, rybíz, meruňky, ostružiny, švestky, třešně a hroznové víno.
Zima
Na zimu se pěstuje kořenová zelenina, výborní do vařených jídel, polévek a podobně. Kromě petržele a pastiňáku si dopřejte mrkev, která je k dostání celoročně, kedlubny, ředkvičky a červenou řepu. S ovocem, kromě toho skladovaného, opět nepochodíte a na české plody si budete muset počkat do léta.